Rozdíl mezi nutričním terapeutem a výživovým poradcem

by - 10/27/2019

Prakticky denně se na internetu můžete setkat s označením výživového poradce, což dnes vykonává jako profesi opravdu kdekdo. Avšak je takovýto člověk dostaečně kvalifikovaný, aby mohl radit ohledně stravy? Za mě určitě ne.
Výživovým poradcem (ozn. nutritionist) se může stát dle současné legislativy každý, ať už je to někdo se základním vzděláním, vyučením v úplně jiném oboru, či vysokoškolsky vzdělaný člověk, který absolvuje výživový kurz. Kurzy bývají jednodenní, víkenové, týdenní, měsíční, půlroční, je jich celá řada, každopádně se do žádného takového kurzu nejde shrnout vše důležité co by měl někdo, kdo radí s výživou znát. Stále častěji se k výživovým poradcům řadí i food bloggeři, či influenceři, který mají opět pouze jenom kurz a za jídelíček, nebo konzultace si účtují několikrát více, než vysokoškolsky vzdělaní nutriční terapeuti. Největší problém však tkví v tom, že osoba s "výživovým" nemá dostatečné vzdělání v klinické dietologii a osobám s onemocněním jako je např. celiakie, fenylketonurie a další neumí a ze zákona ani nesmí radit.



Nutriční terapeut/specialista (ozn. registered dietitian) je jak jsem již zmínila, vysokoškolsky vzdělaný bakalář, magistr, nebo diplomovaný specialista, který 3-5 let studoval klinickou výživu a s ní i spojené lékařské obory. Na rozdíl od kurzů se zde člověk dozví, jak funguje lidský metabolismus, fyziologické a chemické procesy s ním spojené. Nutriční většinou pracují v nemocnicích, nebo soukromých poradnách a měli by být schopni poradit pacietům i s jakýmkoliv onemocněním např. diabetes, divertikuly, aj., zde by mohly být naopak rady výživových "odborníků" velice nebezpečné. Pokud tedy potřebujete se stravou poradit, myslete na svoje zdraví, obraťte se na odborníky a nevyhazujte zbytečně peníze.


You May Also Like

0 komentářů