Jogurty - který vybrat?

by - 11/10/2019

Supermarkety nás zahlcují jogurty na 100 způsobů, jak je odlišit a vybrat si ten správný? Každodenní konzumace jogurtů je velice prospěšná zj. kvůli obsahu vápníku. Některé však mohou být i plné cukru a tuku. Jak si mezi nimi vybírat? Mysleli jste si, že řecký jogurt a jogurt řeckého typu, jsou úplně to samé? Pak Vás vyvedu z omylu.

Pro výrobu řeckého jogurtu jsou nutné speciální "jogurtárny", které se liší od těch klasických. Na rozdíl od toho klasického jogurtu zde dochází k separaci syrovátky. Konzistencí je hustší, je velice bohatý na bílkoviny a využívá se k výrobě např. tzatziky. V Řecku se vyrábí především z ovčího mléka, avšak nyní je zj. v průmyslových výrobách používané i mléko kravské. Letos na dovolené v Řecku jsem ho konzumovala téměř každý den, bohužel se s tím naším nedá moc srovnávat.  

Oproti tomu jogurty řeckého typu lze vyrábět v klasických "jogurtárnách", kde se vyrábí i ostatní jogurty, nevyužívá se k výrobě speciálních technik a k separaci syrovátky nedochází. Takovýto jogurt je tekutější a nelze z něj připravit řecké pochoutky, jako jsou tradiční dezerty a již zmíněné tzatziky.

Změna vyhlášky? Řecko vzneslo nesouhlas s prodejem pod názvem "řecký jogurt a jogurt řeckého typu". Produkty na území ČR jsou vyráběny z menšího množství mléka a jsou doplněny sušenou bílkovinou, což se řekům nelíbí. V obchodě je nyní (od září 2019) poznáte dle řeckých nápisů, či staveb. Pokud chcete poznat kvalitní od nekvalitního, vždy čtěte složení! Kvalitní poznáte podle toho, že je v obsahu uvedeno pouze mléko, smetana a jogurtové kultury.

Skyr, který se konzistencí blíží jogurtu řeckého typu pochází z Islandu a výroba je více než 1000 let stará. K nám do Česka prorazily na trh až v roce 2016. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin (12%) a nízkým obsahem tuku (0,1-1%). Neochucený skyr je tedy díky nutričním vlastnostem velice vhodný do redukčních diet.

Bílé jogurty jsou tou nejvhodnější volbou - jsou zdrojem vápníku, bílkoviny a živých kultur. Navíc nesmí obsahovat žádná aditiva a přídatné látky. Naopak se snažte vyhnout ochuceným jogurtům, které jsou přeslazované a obsahují až 16% cukru. Takové zajista nejsou vhodné pro každodenní konzumaci.

Smetanové jogurty vlivem velkého množství živočišného tuku a mastných kyselin obsahují méně vápníku a doporučit je ke každodenní konzumaci také nelze.

Jaké je tedy mé doporučení? Snažte se vyhnout slazeným jogurtům, preferujte bílé, pokud si jogurt potřebujete něčím dosladit, volte např. lžičku kvalitního džemu, nebo medu. Dále se vyhýbejte smetanovým jogurtům, které naopak mohou "odvápňovat". 


You May Also Like

0 komentářů