Mohou nahradit rostlinné nápoje mléko?

by - 11/15/2019

Rostlinné nápoje, které se mnohdy označují za rostlinná "mléka" nabraly za posledních 5 let na popularitě, zj. mezi mladou generací. Mohou však tyto nápoje plnohodnotně nahradit kravské mléko?

Nejprve je třeba zmínit co to takový rostlinný nápoj vůbec je. Jde o výluh surovin, nejčastěji se využívá sóji, máku, mandlí, rýže, ovsa, pohanky, kokosu a dalších. Obsah dané suroviny bývá velice malý, z toho důvodu mají "vodovou" chuť a jsou chudé na živiny. Další nevýhodou je to, že se do nich často přidávají éčka narozdíl od mléka, kde být nesmí. Podle analýz SZÚ makové nápoje dokonce obsahují kadmium (kumulativní jed). 

Obsah bílkovin v rostlinných nápojích je také výrazně nižší, nejvíce se mu blíží pohankový a sójový nápoj Zajíc, avšak rostlinné bílkoviny jsou hůře stravitelné a využitelnost je také nižší. Sušené nápoje, jako je právě Zajíc, mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin, které mohou nepříznivě ovlivnit hladinu LDL cholesterolu v krvi. 

Rostlinné nápoje tedy mohou posloužit jako zpestření jídelníčku, avšak nedokáží plnohodnotně nahradit mléko. Pro pacienty s intolerancí je tedy přínosnější konzumovat zakysané mléčné výrobky, nebo mléko zbavené laktózy. Jako jednu z dalších nevýhod vidím to, že jde pouze o velký marketing. V podstatě za 40-80 Kč dostanete obarvenou vodu chudou na živiny a vápník. Z toho důvodu určitě nedoporučuji každodenní konzumaci. Doporučuji vždy číst složení (upřednostňovat rostlinné nápoje bez přidaného cukru) a kupovat jen výjimečně pro chuťovou obměnu jídelníčku.

Výživové hodnoty čerpány ze zdroje www.vupp.cz

You May Also Like

0 komentářů