Vláknina

by - 10/31/2019

Dle mého názoru je vláknina jednou z nejdůležitějších a nejvíce opomíjených složek potravy. Nedostatečný příjem vlákniny může mít za následek trávicí potíže, nebo může být jedním z faktorů příčiny obezity, cukrovky a dalších civilizačních chorob. Průměrná spotřeba vlákniny činí 10-15g/osobu na den, avšak doporučená denní dávka je 30g. Důvodem nedostatečného příjmu vlákniny je především konzumace bílého pečiva a nadměrná konzumace živočišných výrobků před luštěninami a zeleninou.

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina nacházející se především v luštěninách, lnu, ovsi, jablkách, banánech, mrkvi, brokolici,.. na sebe váže vodu, což vede k většímu pocitu nasycení. Zároveň slouží jako živina mikrobiální flóry v trávicím traktu, jako tzv. prebiotikum. Nerozpustná vláknina ve formě celozrnných potravin, otrub, ořechů, semen, či slupek některých druhů ovoce a rajčat působí příznivě v tlustém střevě, kde naředí odpadní látky, které následně snadněji opouští trávicí trakt a snižují riziko zácpy. Benefity vlákniny jsou tedy následující: jak již bylo zmíněno, vede k většímu nasycení, dále snižuje hladinu cholesterolu, působí jako "kartáč" střev, váže na sebe nežádoucí látky, podporuje střevní mikrobiotu, zpomaluje trávení tuků a sacharidů, což je žádoucí u cukrovkářů. Mezi nejvýznamější zdroje vlákniny patří knackebrot (15-20g vlákniny/100g), otruby (15g), celozrnné pečivo (7g), rýže (5g), těstoviny (7g), luštěniny (15g), ovoce (3g), zelenina (2g). Při příjmu vlákniny je taktéž důležitý pitný režim. Zvyšování příjmu vlákniny by mělo být postupné. Na dostatečný příjem vlákniny by si měli dávat pozor především celiaci, cukrovkáři a mimo jiné i příznivci low carb stravy, kde je zdrojů komplexních sacharidů velice málo. Pacienti s nespecifickými záněty střev by se zas měli zaměřit na kvalitní zdroje rozpustné vlákniny. 





You May Also Like

0 komentářů