Biopotraviny

by - 11/01/2019

Na VŠ máme možnost výběru z několika volitelných předmětů. Já si pro loňský zimní semestr zvolila biopotraviny, ve kterých jsem se dozvěděla plno zajímavých informací, které bych vám dnes chtěla alespoň částečně předat. V čem se liší bio od nebio? Jsou zde nějaké zdravotní benefity? 

Nejprve bych začala tím, co to biopotraviny vůbec jsou. Označuje se tak potravinový výrobek z produktů ekologického zemědělství a dalších povolených surovin. Bioporaviny vyrobené na území ČR se označují zeleno-bílou zebrou a nápisem bio. Bio produkty vyprodukované v Evropě, mimo ČR pak listem z hvězd na zeleném podkladu. Je třeba zmínit to, že biopotraviny musí podléhat opravdu přísným pravidlům, tudíž opravdu nejde jen o "ekonomický tah", jak si někteří mohou myslet. Co se týče pravidel biopotravin, musí být zdravotně nezávadné, známého původu a bez přidaných látek, barviv, konzervantů a aromat. Dále nesmí být běleny, ozařovány a ohřívány mikrovlnovým zářením. Problém u většiny dnešních supermarketových plodin (jak ovoce, tak i zeleniny) je v používání pesticidů. Například banány z Kostariky jsou na tom jako jedny z nejhůř. 80% korálového pobřeží je vlivem pesticidů na Kostarice zničeno a mimo to se prokázalo, že ženy pracující v balírnách mají mnohem vyšší výskyt karcinogenních onemocnění. Tudíž je velice důležité koukat se na popisky, odkud produkt pochází, zejména proto, že každý stát má odlišné normy na pesticidy (čím chudší a nevyspělejší stát, tím hůře). 

Co se výhod biopotravin týče, je jich zde opravdu plno. Zejména to je zdravost a nezávadnost, vyšší obsah vlákniny, bez antibiotik a růstových hormonů, bez pesticidů, neznečišťují půdu, šetří energii, dbá se na kvalitu života zvířat a chrání ohrožené druhy. Jak jsem již zmínila, ekologičtí zemědělci jsou velice často kontrolováni, zdali se vše dodržuje, můžete si tak být jisti co opravdu kupujete.

Naopak nevýhod je značně méně, je to pouze vyšší cena (ne vždy, před časem jsem v obchodě zakoupila levnější BIO květák, než byl ten "klasický"). Pozor bychom měli dávat na bio ovoce ve slevách - může obsahovat mykotoxiny vlivem špatného skladování, nebo přepravy. 
A jak jste na tom s bio produkty vy? Já jsem určitě pro, určitě netvrdím, že by se vše mělo konzumovat v biokvalitě, obzvlášť, když jste student a nemáte dostatečný příjem. Avšak pokud jej máte, určitě jsou biopotraviny výhodou.



You May Also Like

0 komentářů