Jak se stravovat o Vánocích

by - 12/01/2019

V rámci školního předmětu výživové poradenství jsem si k zápočtu měla připravit práci na téma "Jak zvládat Vánoce z hlediska výživy". Tento úkol mě bavil a říkala jsem si, že tipy, které jsem sepsala by se mohli hodit i Vám, proto jsem se rozhodla se o ně podělit.



  • Nahraďte vánoční "kalorické bomby" zdravějšími alternativami
Smažený kapr, nebo řízek v trojobalu určitě nepatří mezi nejlepší volbu, zj. k večeři. Jídlo je na večer těžké, nezdravé a přivodí Vám akorát tak záchvat žlučníku. Zkuste raději pečeného kapra na bylinkách v troubě, který je velice výživný a lehký. O klasický bramborový salát není třeba se ochuzovat. Jen zaměňte tunu majonézy za bílý jogurt (pokud by vám tam chyběla, smíchejte bílý jogurt se lžičkou majonézy), uzeninu vynechte úplně a obohaťte salát větším množství zeleniny.


  • Dejte si lehčí oběd
Počítejte se štědrovečerní večeří a na oběd si dejte něco lehčího v podobě čočky s vejcem, či houbového kubu. Budete se cítit lépe.


  • Upřednostňujte kvalitu před kvantitou
Toto tvrzení se týká zj. pečení. Místo ztužených tuků použijte máslo a nekvalitní levné polevy nahraďte rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou s trochou másla. Jak ztužené tuky, tak levné polevy jsou zdrojem trans mastných kyselin, které zvyšují (špatný) LDL cholesterol a zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění.



  • Hýbejte se, choďte na procházky
I v chladném zimním počasí je pohyb důležitý a nezapomínejte na něj. Choďte na procházky, nebo si jen zacvičte doma.



  • Vyvarujte se stresu
Vánoce jsou plné shonu a stresu, snažte se mu co nejvíce vyvarovat. Stres může mít za následek hladovění, po kterém sice zhubnete ale dostaví se jojo-efekt a po určitém čase se Vám váha vrátí dvojnásobně.



  • Dávejte přednost domácímu, před kupovaným
Pokud máte rádi svařák, nebo punč stejně jako já, snažte se mu vyhýbat na vánočních trzích. Mnohdy jde o nekvalitní laciné víno s přídavkem spousty cukru. Dále se vyvarujte sušenému ovoci, o kterém najdete samostatný článek ZDE, kde popisuji zj. rizika mykotoxinů. Raději si usušte ovoce v domácí sušičce.



  • Nezapomínejte na ovoce, zeleninu a luštěniny
V neposlední řadě nezapomínejte dodržovat pestrou stravu bohatou na luštěniny, ovoce a zeleninu. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, dále vitamínů a minerálů, které jsou přes zimu třeba. Co se týče ovoce jako jsou např. jahody, maliny, borůvky, ananas a další mimosezónní, doporučuji jej kupovat v mražené formě, která zachová více vitamínů, nežli ty dovážené přes půl světa. 

Nezapomínejte, že není nezdravé potraviny, pouze nezdravého množství. Pokud máte chuť na tradiční vánoční cukroví, neodpírejte si jej, avšak dávejte si pozor na množství. Duševní pohoda je důležitou součástí celého těla.




You May Also Like

0 komentářů