Miso polévka

by - 12/06/2019

Japonská polévka miso je tradičním asijským pokrmem již po staletí. Hlavní ingrediencí je miso pasta, která se skládá ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže koji. Miso je skvělou formou probiotik a má pozitivní účinek na imunitu, který je v nynějším období opravdu třeba. Past je hned několik druhů. Já už po několik let kupuji Hatcho miso, která je nejtmavší, nejvýraznější chuti, nebo kupuji v obchodním řetězci Delmart směs misa a řasy Wakame. Pokud stejně jako já nemáte rádi řasy, mohu Vás potěšit tím, že právě řasa Wakame krom toho, že obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a omega 3 a 6 mastných kyselin, nemá typickou chuť a zápach jako řasy jiné. 

Receptů na miso polévku je spousta. Řekla bych, že každý kuchař má svoji recepturu, jako je tomu i u všech jiných pokrmů. Dnes Vám prozradím tu svoji. 
Na troše řepkového oleje osmahneme na tenko nakrájenou mrkev, zázvor asi o velikosti palce a trochu chilli. Po chvilce zalijeme zeleninovým vývarem a necháme do změknutí vařit. 
Poté do polévky nakrájíme uzené tofu a jarní cibulku. Já osobně do polévky přidávám i sterilovaný hrášek. Ve vedlejším hrnci si zatím dáme vařit rýžové nudle, které následně přecedíme a přidáme do polévky. Necháme asi 5 min. povařit a sundáme z plotny. Na závěr rozmícháme v polévce miso, které by správně nemělo projít varem, aby zachovalo co nejvíce živin.
Polévku můžete obohatit o sezónní zeleninu, jako je celer, petržel, shitake houby a další. Správně by se však polévka neměla kombinovat o více než 3 druhy zeleniny.

Doufám, že tento netradiční recept vyzkoušíte i Vy. Dobrou chuť.



You May Also Like

0 komentářů