Káva a její vliv na zdraví

by - 12/16/2019

V květnu letošního roku byla zveřejněna vědecká studie zabývající se zdravotními benefity kávy na naše zdraví, která mě doopravdy překvapila a dnes bych se s Vámi ráda podělila o její obsah. Dle průzkumu v Americe bylo zjištěno, že pouze 16% obyvatel Spojených států ví o zdravotních benefitech kávy a až 66% cíleně limituje, nebo se vyhýbá konzumaci kávy. V Evropě jsme na tom téměř podobně - 49% populace si myslí, že káva má negativní vliv na zdraví. Spotřebitelé vnímají kávu spíše jen jako povzbuzující a anti-migrénový prostředek a nejsou dostatečně informovány o prospěšných složkách.

Jak tomu tedy doopravdy je? Káva ve skutečnosti obsahuje více antioxidantů, než čaj, ovoce a zelenina. Je to směs až 1000 bioaktivních látek s potencionálně již zmíněnými antioxidačními, dále protizánětlivými, antifibrotickými a protirakovinnými účinky.

Výzkum dospěl k tomu, že pití kávy je bezpečné, pokud se jedná o zdravé konzumenty. Doporučené množství konzumace kofeinu je do 300 mg kofeinu na den, což odpovídá cca 3-4 šálkům kávy.

Konzumenti kávy snížili riziko předčasného úmrtí oproti nekonzumentům kávy o 7-12%. Káva měla příznivé účinky na rakovinu, dále metabolické a neurologické stavy. Konzumace kávy by se měla omezit u těhotných a kojících žen a žen s vysokým rizikem zlomenin kostí.

Pozitivní účinky sice převažují, avšak diterpenoidní alkoholy mohou zvyšovat hladinu homocysteinu a cholesterolu a tím mít negativní vliv na kardiovaskulární systém. Negativním aspektem může být i obsah akrylamidu, nižší obsah má naopak filtrovaná káva.

Časté tvrzení - "do kafe mlíko, na rakev víko" je doopravdy lež. Káva s mlékem má naopak příznivý účinek zj. kvůli menšímu dráždění žaludku. Avšak mléko v kávě nelze započítávat do příjmu mléčných výrobků z toho důvodu, že kofein brání vstřebávání vápníku.

Na závěr bych zdůraznila to, že u kávy platí to samé co u jiných potravin. Zaměřte se na kvalitu a konzumaci nepřehánějte.


You May Also Like

0 komentářů