Jsou džusy zdravé?

by - 12/28/2019

Spousta lidí si kupuje džusy s vidinou prospěchu svému zdraví, jak tomu ale doopravdy je? Nejprve je nutno si říci, že dle vyhlášky dělíme ovocné nápoje do následujících skupin:

  • Ovocné šťávy - do této kategorie řadíme pouze 100% mošty a džusy, bývají vyráběny přímo z lisovaného ovoce, nebo koncentrátu. Tyto nápoje nesmí obsahovat žádné přidané konzervanty, ani sladidla. Většina džusů je pasterizována tzn. zahřáta na vysokou teplotu, aby došlo k eliminaci mikroorganismů, při pasterizaci bohužel ubývá množství cenných minerálů a vitamínů. Z tohoto důvodu raději doporučuji za studena lisované šťávy ošetřené paskalizací (alternativa pasterizace, kdy nedojde k vitamínové ztrátě), nebo doma čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny. 

  • Nektary - jsou často spotřebiteli zaměňovány za džusy. Jde o ovocné nápoje, kdy se podíl ovocné složky pohybuje v rozmezí 25-50%, výjimkou je jablečný nektar, který musí obsahovat minimálně 50%. Šťáva bývá ředěna vodou, často "obohacena" o sladidla jako je cukr, nebo glukózo-fruktózový sirup. Konzumaci nektarů nedoporučuji zj. kvůli již zmíněným přidaným sladidlům a nízkému obsahu ovocné složky. 

  • Ovocný nápoj - stejně jako nektar často klame spotřebitele velkými obrázky ovoce na obalu abychom se domnívali, že jde o džus. Jedná se však pouze o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou, nebo ovocnou složkou. Mnohdy nemívá ani 10% ovocné složky a jedná se o kombinaci sladidel a aromat. Z těchto tří skupin se jedná o tu nejnižší kvalitu.
100% kvalitní ovocné šťávy doopravdy mohou nahradit jednu porci ovoce denně, je nutné si však uvědomit, že v tekuté formě se ochuzujeme o dost podstatnou vlákninu, která se nachází zj. ve slupkách. Kvůli chybějící vláknině nás nezasytí, takže jsme schopni vypít i velké množství najednou, což určitě není dobré pro naší hladinu cukru v krvi, která rapidně vystřelí nahoru. Nesmíme zapomínat, že i když pijeme 100% ovocnou šťávu, jde o velice bohatý koktejl rychlých cukrů v podobě fruktózy. 

Nutričně využitelnější je ředit je s vodou v poměru 1:1, nebo vypít max. 250 ml neředěného denně. Nejdůležitější je opět číst si pozorně složení, zda se jedná o džus, nektar, nebo pouze ovocný nápoj a myslet na to, že kus ovoce je stále hodnotnější. 




You May Also Like

0 komentářů