Energetické drinky a jejich vliv na zdraví

by - 2/01/2020

Dnes jsem si pro Vás připravila článek o energetických nápojích, které jsou velice oblíbené zj. u mládeže. Před nedávnem jsem se dočetla o případu chlapce, kterému po sportovním zápase selhalo srdce a údajným viníkem mohly být energy drinky. Je něco takového doopravdy možné? 

Ze 46 studií zahrnujících mládež ve věku 11-18 let bylo zjištěno, že spotřeba je ovlivňována především pohlavím (ve kterém vedou značně chlapci) a aktivitou (největší konzumace byla pozorována u nejvíce a naopak i nejméně sedavých jedinců). Byla zjištěna souvislost s bolestmi hlavy, žaludku, hyperaktivitou a nespavostí. Jako klíčové faktory k užívání byly zjištěny chuť a vidina dodání energie, zatímco hlavním vlivem byl branding a marketing. Mezi tázanými mladistvými byla velice chabá informovanost o možných negativních dopadech. 
Odkaz na studii: ZDE

Kanadská kardiovaskulární společnost zveřejnila v září roku 2019 případ 26 leté ženy trpící těžkou dilatační kardiomyopatií, závislou na podáváním inotropik, ke kterému ji dovedlo chronické požívání energetických drinků. Toto byla první zpráva o zneužívání energetických drinků vedoucí k závažnému srdečnímu selhání. 

U energetických drinků bylo zjištěno výrazné zvyšování diastolického krevního tlaku (až o 14,7%) a hladiny krevní glukózy (o 15,8%). Kvůli nízkému pH a vysokému obsahu cukru mohou zapříčiňovat zubní kaz. 

Jak vypadá přibližné složení energy drinku?
Kofein, Taurin, L-karnitin, sladidla, přídatné látky (barviva), rostlinné výtažky, vitamíny skupiny B, voda

Z výživového hlediska energetické nápoje rozhodně nedoporučuji, obzvláště pak dětem, či dospívajícím zj. kvůli obsahu cukru, taurinu a kofeinu. Pro dospělé vidím jako mnohem lepší variantu povzbuzení kofeinem v podobě kávy, nebo čaje. Přísný zákaz konzumace mají osoby s kardiovaskulárním onemocněním, onemocněním jater, ledvin, cukrovkou, obezitou, poruchami štítné žlázy a v neposlední řadě i těhotné. Naopak je přiměřená konzumace vhodná pro dospělé aktivní sportovce 10-45 min. před výkonem, avšak je nutno znát zdravotní stav. Negativní dopad může nastat při překročení doporučeného denního množství což je cca 250-500ml. Problémem je i velice oblíbená kombinace alkoholu s energetickými nápoji. Povzbuzující efekt energy nápojů může skrývat subjektivní vnímání opilosti a jedinec si nemusí uvědomovat skutečné množství alkoholu, které zkonzumoval. 





You May Also Like

0 komentářů