Škodí konzumace vajec kvůli cholesterolu?

by - 3/11/2020

Vejce jsou u nás velice oblíbenou surovinou. Využíváme je na mnoho způsobů, ke snídaním, obědům i večeřím do sladkých i slaných pokrmů. Po internetu kolují protichůdné názory, jedny tvrdí, že konzumaci vajec bychom se měli vyhýbat kvůli vysokému obsahu cholesterolu, další jiné zase tvrdí opak. Jak tomu je doopravdy?
  • 1 průměrné (55g) vejce obsahuje cca 200mg cholesterolu, přičemž doporučená denní dávka cholesterolu se pohybuje okolo 300mg (1,5 vejce)
Co to ten cholesterol ale vlastně je? Často jej považujeme za něco negativního, i přes to že jej k životu potřebujeme. Jedná se o látku pomáhající lidskému tělu trávit tuky a krom toho je ho třeba k tvorbě vitamínu D a některých hormonů. 
Cholesterol přijímáme jednak z potravy a druhak se nám sám tvoří v játrech. V těle je udržována jakási rovnováha, když ze stravy přijmeme méně cholesterolu, tělo si ho samo vytvoří více, pokud ho naopak budeme mít ze stravy více, v těle se jej vytvoří méně.

Existuje hned několik klinických studií na zdravých lidech, ze kterých vyplývá následující: 
  • Konzumace vajec dopomáhá k nárůstu prospěšných karotenoidových antioxidantů
  • Jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, které snižují hladiny triglyceridů (triglyceridy jsou jedním z faktorů ke vzniku kardiovaskulárních chorob)
  • Podporují nárůst hladiny pozitivního HDL cholesterolu 
  • U většiny jedinců hladina špatného LDL cholesterolu nevzrostla, pouze u pár z nich došlo k mírnému nárůstu 
  • Konzumace 3 vajec denně je pro zdravé lidi prospěšná a bez rizika, k průzkumu jak je to s vyšším počtem vajec denně nejsou zatím žádné studie

I s negativním dopadem ve spojitosti s konzumací vajec se můžeme setkat. Bylo prokázáno, že u diabetiků může konzumace vajec zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Nejste-li diabetik, vřele konzumaci vajec doporučuji. Mimo již zmíněné klady, obsahují cholin důležitý pro mozek, dále zvyšují pocit sytosti, jsou velice vhodné při redukčních dietách a při snaze nabrat svalovou hmotu.




You May Also Like

0 komentářů